Какви са възможните последици от влагата?

Оптималното ниво на влажност за комфортен престой в стаята варира от 55 до 60%. Лесно е да разберете, че въздухът в къщата е станал прекалено влажен гледайки замъглените прозорци.

Кондензът е първият признак на проблем, който предшества появата на неприятна миризма. Дори прозорците да не се отварят в продължение на 2-3 дни, влажността скоро ще се повиши .
Високата влажност също е противопоказана за Вашия ремонт. Всички дървени изделия, конструкции (паркет, мебели и др.) започват да се подуват и да губят формата си. Има моменти, когато опънатите тавани провисват. Ако индикаторът за влажност е по-висок от нормалното, тогава рано или късно цялата стая започва да се руши. Например, ако строителството на нова къща е било изоставено, тогава след 2-3 години, поради миналите дъждове, вече няма смисъл да се продължава. 
Появата на мухъл по стените е ясен знак, че имате сериозен проблем и трябва незабавно да потърсите начини да се отървете от него.

Влажната и топла среда са най-добрите условия за растежа на гъбичките. Тяхното присъствие силно разваля външния вид на стаята. Може да се появят в стени, понякога дори няколко десетки сантиметра дълбочина. В такива случаи козметичните ремонти вече няма да помогнат. Освен това гъбичките също провокират неприятна миризма.
Най-голямата опасност от мухъл е вредата за хората. Спорите на гъбичките лесно се разпространяват във въздуха, попадайки върху кожата, както и при дишане, и вътре в тялото. Това води до множество заболявания, вариращи от обикновен ринит до тежка астма. Особено застрашени са страдащите от алергии, децата и възрастните хора.
За да се предпазите от тези неприятни страни на влагата е желателно да предприемете покупка на влагорегулатор.

 

към начало