Какво е влагоуловител? Влагоабсорбатори и пречистватели.

Принципът на действие на влагоуловителите не е сложен. След включване в контактната мрежа и пускане в действие, обезвлажнителят засмуква въздух от помещението, който преминава през аспиратор и се изпуска обратно в помещението обезвлажнен. Влагата, която се е съдържала във въздуха кондензира върху хладилна решетка, намираща се в аспиратора и се събира в резервоар. Единственото обслужване, което уредът изисква, е изхвърлянето на събраната вода при напълване на резервоара и периодично почистване на въздушния филтър. За всичко останало се грижи интелигентното управление, вградено в уреда. Той автоматично се изключва при достигане на необходимата влажност и отново включва при надхвърлянето ѝ. Сигнализира, когато е пълен резервоарът и когато, в случаите на по-ниски температури, е необходимо да се саморазмрази. Уредът е изключително икономичен – консумираната мощност по време на работа не надхвърля тази на един полилей. Освен това работи тихо и не смущава обичайните ни ежедневни дейности, дори съня ни. Малък и компактен, лесен за преместване от място на място – въоръжени с него ние сме решили проблемите си с влагата.

Пояснение: Други наименования на обезвлажнителите са влагоуловители, изсушители, осушители, влагоабсорбатори.

Влагоуловителите на ток, в зависимост от големината и мощността си, могат да абсорбират между 10 и 38 литра вода за едно денонощие. Влагоуловителите могат да бъдат поставени в различни помещения като всекидневни, бани, спални, мазета и складове.

Използването на влагоизсушители се препоръчва при относителна влажност в жилището над 40% и при по-висока температура от 10°С. За да работи най-добре уредът е трябва да бъде поставен в средата на помещението, което е необходимо да се изолира от влагата. Това е необходимо за да има оптимална циркулация на въздуха и за да се постигне най-голям ефект от изсушителя. Нужно е да поставите влагоуловителя на ток така, че да има свободно пространство пред и зад него, за да може да се осигури достигането на достатъчно въздух до уреда.

Не се препоръчва да използвате влагоуловител в запрашени помещения, тъй като не може да се гарантира качеството на работа и ефекта от абсорбирането на влагата. Влагоуловителят се почиства много лесно, чрез използване на прахосмукачка. Ако въздушният филтър е много замърсен, трябва да се изпере внимателно и да се остави да изсъхне. Необходимо е да почиствате филтъра на влагоуловителя всеки месец. При достигане на зададената влажност, влагоуловителите сами се изключват и при увеличаването на влагата в помещението, отново се включват автоматично. Влагоабсорбаторите се захранват с ток, но изразходват изключително малко количество. Освен това се предлагат в компактни размери и са лесни за пренасяне.

Банята е едно от онези помещения в жилището или офиса, които създават благоприятни условия за отделянето на влага във въздуха. Липсата на влагоабсорбатор може да ни причини много проблеми от различен характер. Ако фактът, че излишната влага нанася сериозни поражения върху сградата не ни притеснява особено, то фактът, че вреди на здравословното ни състояние трябва да ни накара да се замислим сериозно. Покупката на влагоуловител ще ни спести много грижи и ще ни осигури един пълноценен живот в здравословна среда. Наличието на големи количества влага е една от основните характеристики на модерните сгради. Това се дължи на добрата изолация, която предпазва от климатичните промени и от шума, но за съжаление, помага за задържането на влага.

Влажният въздух може да бъде следствие от рядкото проветряване или пък от ежедневните хигиенни навици на обитателите на сградата. Динамичният съвременен начин на живот изисква по-честата употреба на вода и с това се засилва и отделянето на влага в дома. А тя от своя страна дава благоприятна среда за развитието на мухъл, плесен и конденз. С един влагоабсорбатор решавате всички тези проблеми. Уловителят на влага контролира и абсорбира излишните водни пари, които се отделят в банята в следствие на честото къпане, пране и сушене на дрехите. Това води до наличието на една здравословна среда, в която ще живеете и ще се развивате.

Влагоабсорбаторите за баня обикновено са по-мощни от останалите изсушители на въздуха и са с по-голяма производителност. Това означава, че работят ефективно в по-голям температурен диапазон. Често абсорбаторите са с компактни размери за по-голямо удобство на потребителите. Защото банята винаги заема по-малка площ в жилищната сграда и обикновено няма много излишно пространство за големи влагоуловители. Уредите за бани са подходящи и за големи общи перални помещения, складове и сушилни.

За по-ефективното функциониране на влагоабсорбатора в банята, е нужно да го поставите така, че да има малко свободно пространство около него.Това условие е необходимо, за да се осигури достигането на по-голямо количество въздух до уреда.

Също така е желателно банята да не бъде запрашена, за да се гарантира качествен ефект и пълноценна работа. Почистването на влагоуловител за банята става лесно, с помощта на прахосмукачка.

Модерните влагоуловители все повече се превръщат от лукс в необходимост. Увеличаващите се нива на влага и мухъл в домовете ни са явяват предпоставка за множество болести и са особено опасени за малки деца и хора скоро преминали през химиотерапия или възстановяващи се от дълъг престой в болница. Като вид, който се характеризира с бърза адаптация към нова среда на живот и не изискващ големи условия на живот, мухълът може да се появи на практика в почти всяко помещение в дома Ви и извън него.

Доверете ни се, попитайте ни ако срещате затрудение в избора и закупете влагоуловител от нас.

 

към начало