Как да решим проблема с влажния въздух в жилищните помещения?

Повредените ремонти, неприятните миризми и здравословните проблеми са една малка част от всички последствия от високата влажност в жилището ни. Ще разберем кое ниво на влажност е оптимално за човек, както и защо се нарушава микроклиматът на помещението, кога можем сами да се справим с него и кога е необходимо допълнително оборудване.

Нормална влажност на въздуха в жилищни помещения.

Преди да говорим за причините за високата влажност на въздуха и още повече за методите за справяне с нея, ще определим оптималната влажност на въздуха за хората. Нивата на влажност в рамките на 40-60% се считат за удобни за хората. Именно това ниво на влажност няма да навреди на тялото ни, а също така няма да допринесе за увреждане на мебелите и ремонта в жилищните помещения.

Не винаги е лесно да се поддържа влажността на въздуха в рамките на 40-60%. Например, през лятото страдаме от висока влажност a през зимата поради нагряване, съдържанието на влага във въздуха понякога пада до 20%. През пролетта и есента тази цифра може достигне до 30% (+/- няколко процента).

Нека веднага отговорим на въпроса за 100% влажност на въздуха. Ако влажността на въздуха е около 100%, това е мъгла. В жилищните райони е малко вероятно влажността да е толкова висока. Напротив, нивото на влажност често е под 50%. По принцип това е приемлива влажност за жилищните помещения, с изключение на детските стаи. В тях нивото на влажност трябва да надвишава 50%. Ако влажността в детската стая е под 50%, лигавиците на назофаринкса са изложени на риск. Дишането става трудно и бебето/детето често се събужда през нощта.

И ако е лесно да се справите с прекалено сух въздух (чрез проветряване на помещенията или използване на овлажнител за въздух, тогава не е толкова лесно да изсушите въздуха. Много хора погрешно вярват, че проветряването през студения сезон ще реши този проблем. Това обаче не е така. Защото с чист въздух в стаята навлиза допълнителна влага. Следователно, влагоуловителят ще ви помогне да се справите с прекалено влажния въздух в помещенията за възможно най-кратко време.

 

към начало