Как да се справим със сухия въздух?

През зимата има два основни проблема свързани с климата у дома. Или е много влажно и се чудим как да се справим с кондензна по прозорците и мухълът по стените, или пък страдате от много сухия въздух и нищо не помага, за да го направите комфортен за обитаване.

Случвало ли Ви се е сутрин да се събудите, носът Ви да е запушен, а гърлото да Ви боли. Спокойно, не сте болни, нямате нужда от капки за нос и бонбони за гърло, а просто въздухът в дома Ви е прекалено сух. Когато човек има малко дете обикновено мисли за тези неща много по-внимателно, следи температурата и влажността, но когато става въпрос за собственото му здраве може да е много невнимателен. Ако имате проблем със сухия въздух, това не е нещо, което да пренебрегнете, защото макар и да не е толкова опасно колкото ако имате прекалено влажен въздух отново може да повлияе неблагоприятно на здравето Ви.

Симптоми на много сухия въздух:

 • Запушен нос
 • Пресъхнало гърло
 • Напукани устни
 • Суха кожа по тялото
 • Наелектризирана коса
 • Високи нива на статично електричество
 • Повишено запращяване

Как се определя влажността на въздуха?

Всички знаем, че по-топлия въздух се усеща и по-влажен, това е защото топлият въздух съдържа по-голямо количество водни пари. Например при 20 градуса по C, един кубичен метър въздух може да побере не повече от 18 грама вода. При 25°С, той може да съдържа 22 грама вода. За да се чувствате комфортно относителната влажност при 25°С трябва да съдържа около 12-13 грама вода, или около 60%. Колкото по-ниска е относителната влажност на въздуха, толкова по-лесно може да се изпари влагата от кожата ни и толкова „по-охладени“ се чувстваме. За това лятото вместо да намалявате непрекъснато температурата на климатика, може просто да включите dry режима, който да намали влажността на въздуха. Ако температурата в дома ви е 21 градуса по С, а влажността е 10 процента, вие я усещат като 18 градуса по С! Докато влажност от 70 % предизвиква усещане за околната температура, като при 24 градуса.

Специалистите са изчислили, че най-комфортна и здравословна е средата у дома, когато се поддържа относителна влажност на въздуха, която е в рамките на 40-60% влажност. Поради тази причина поддържането на оптимална влажност през зимата не само ще премахне горните симптоми, който Ви създават дискомфорт, но и Ви кара да усещате температурата като по-ниска.

Зимата е трудно да поддържате въздуха влажен, особено когато се отоплявате с парно или отоплителни уреди с нагревател. При климатиците степента на изсушаване е по-ниска, а ако има и йонизатор, то определено няма да имате проблем с влажността на въздуха в дома Ви. Но как да се справите с проблема?

Поставянето на открит съд с вода е най-лесното, което може да направите, проблемът тук е, че не е ефективен метод за всеки тип отопление. Може да пробвате и с повече растения в стаята, като азалията, драцената, спацифилума или пък алое вера, но те са добро решение само когато се нуждаете от лека корекция на влажността. Ако проблемът наистина е сериозен и дори дървените мебели и книгите Ви са започнали да се напукват, то имате нужда от ефективно решение каквото е овлажнителят за въздух.

На пазара могат да се намерят три типа овлажнители за въздух:

 • Изпарител
 • Парен овлажнител
 • Ултразвуков овлажнител

Степента на изпарение зависи от влажността, колкото по-ниска е влажността на въздуха толкова по-голяма ще е степента на изпарение.

Първите два са близки по начина на действие, като при първия изпарението зависи от степента на влажност, а при втория сами може да регулирате влажността в помещението. Освен това при парния може да се добавят и различни етерични масла, като по този начин той се превръща в уред за ароматерапия. При парния овлажнител отново има два вида, първият е с нормална топла пара, а вторият и по-предпочитан е със студена пара. Има и модели с вграден йонизатор, като е доказано благоприятното въздействие на отрицателно заредените йони върху здравето на човека. Според изследванията те трябва да са в отношение 1:2 положителни към отрицателни, за да се чувства човек добре, ако нивата им са прекалено ниски може да изпитвате умора и главоболие, дори след сън.

Третият вид овлажнител за въздух е работи чрез ултразвук и обикновено тази технология се нарича ultrasonic. При ултразвуковия овлажнител за въздух се използва метална пластина, която вибрира при ултразвукова честота, с помощта на пиезоелектричен датчик. Така тя изтласква водата от резервоара, а специален пулверизатор я превръща във фина мъгла от капчици (около един микрон в диаметър) която бързо се изпарява във въздушния поток.

Плюсът на този тип овлажнители е това, че някои модели имат система за филтриране на въздуха, който преминава през тях и така играят роля и на пречиствате.

За какво да следите, когато избирате овлажнител за дома?

 • За какво помещение е
 • Колко е вместимостта на уреда
 • Какъв е капацитета му на овлажняване
 • Каква е консумацията му на електричество
 • Какви екстри има
 • Какви са нивата на шум

При повечето освежители за въздух е препоръчително да се използва преварена или дестилирана вода, за да не се натрупва котлен камък. Някои от уредите имат и филтър за деминерализация на водата, но за това трябва да следите допълнително.

Трябва да знаете, че както с всяко нещо и с използването на овлажнителя на трябва да се прекалява. Добре е да следите нивата на влажност в стаята, за да не минат здравословната граница и да стимулирате появата на мухъл по стените от прекомерната употреба на уреда. Ако пък имате проблем с влагата то непременно прочетете този материал по темата с полезни съвети как да се справим с влагата у дома.

Голямо разнообразие от освежители за въздух може да разгледате на нашия сайт.

 

към начало