професионални решения

Новини и полезно за влагата

Често задавани въпроси за влагоуловителите

1. Какво прави изсушителят (влагоуловител)?
Изсушителят премахва водата от въздуха във Вашия дом, докато относителната влажност се намали до нивото, което предпочитате. След като достигне това ниво, един добър изсушител трябва автоматично да поддържа това удобно за Вас ниво без да е необходимо да следите този процес.

2. Какво е относителна влажност?
Относителна влажностот 100% означава, че въздухът съдържа максималното количество вода, което може да се задържи при конкретната температура. По-топлият въздух може да задържи повече вода отколкото хладният. И така, какво се случва, когато топлият влажен въздух се охлади? По-студеният въздух може да държи по-малко влага и може да “изпусне” част от нея. Това се случва най-лесно, когато топъл влажен въздух влиза в контакт със студена повърхност (например студена бутилка безалкохолно през лятото или прозорци през зимата). Водата, освободена от въздуха по този начин се нарича “конденз”, което може да причини сериозни проблеми във Вашия дом.

3. От къде идва влагата?
Във въздуха винаги има вода, вътре и извън дома Ви. Количеството на тази вода варира и се увеличава с много рутинни ежедневни дейности като готвене, чистене, душ, дишане. Различни съдове за вода, аквариуми, цветя също допринасят за увеличаването на това ниво.

4. Каква е идеалната влажност за Вашия дом?
Обикновено относителна влажност от 50% е удобна за Вашия дом. Това ще защити Вашия дом и вещи, ще предотврати появата на мухъл и ще стопира популацията от прахообразни акари. Няма реална нужда да се намали влажността под 45-50%. За да направите това, просто ще изразходите повече енергия, а и няма да бъде полезно за Вас.

5. Как точно работи влагоуловителят?
Повечето влагоуловители работят, като изтеглят въздух от помещението. Въздухът преминава през система с фреон и се охлажда до много ниска температура. Те са известни като охлаждащи влагоуловители. Водната пара се кондензира на студената повърхност и водата капе в контейнер за събиране на вода или се отвежда в канал посредством тръбичка.

6. Колко време отнема за да се контролира ефективно влагата в дадено помещение?
Ако влагоуловителят, който изберете е достатъчно голям за обекта, в който ще работи и няма други специфични влажни проблеми, тогава влагоуловителят обикновено намалява влажността до избраното ниво в рамките на няколко дни до седмица. Този период от време е различен ако стаята е била наводнена. В този случай ще са необходими повече дни или комбинация от няколко влагоуловителя или професионален за по-мощно влагоизсушаване.

7. Колко вода премахва влагоуловителят?
Отговорът на това зависи от три конкретни фактора. Характеристиките на влагоуловителя, температурата в помещението и относителната влажност на въздуха в тази стая. 12-литровият влагоуловител не винаги премахва 12 литра за един 24 часов период. След като относителната влажност на въздуха е намалена до избраното от Вас ниво, влагоуловителят трябва да функционира периодично, за да поддържа това ниво, така че количеството вода, събрано в контейнера ще става все по-малко.
Като общо правило, може да се наложи да изпразните контейнера на влагоуловителя на интервали, вариращи от веднъж на всеки два дни до два пъти на ден, в зависимост от условията. Само при изключителни обстоятелства правилно избран влагоуловител трябва да се изпразва по-често от това, освен ако не сте го поставили за първи път в много влажна стая. За максимални резултати е необходимо помщението да е много топло за да успее влагоуловителят да събере най-много вода. При много ниски температури няма да постигнете добри резултати.

8. Мога ли да използвам водата, която се събира в контейнера на влагоуловителите ?
Водата, събрана в контейнера, се нарича кондензат. Можете да я използвате само за да поливате растенията! Тя не трябва да се пие от хора или животни, тъй като може да съдържа вещества, които биха могли да разболеят Вас или вашите домашни любимци.

9. Откъде знам от колко голям влагоуловител имам нужда?
Основно е важно, колко голяма е стаята, в която ще се постави. Но като цяло ще откриете, че повечето влагоуловители на нашия сайт vlaga.bg са класифицирани според квадратура/кубатура, за да улеснят избора Ви. В общи линии винаги бихме Ви препоръчали ако имате някакви съмнения, купете влагоуловител, чийто размер е по-голям, отколкото може да Ви се наложи да използвате. По-големите влагоуловители изваждат повече вода, работят в продължение на по-малко часове в дадено пространствo и по този начин пестите електроенергия. Енергоспестяването почти със сигурност ще бъде по-голямо от разликата в покупната цена. Разбира се по-мощните модели е вероятно да бъдат и по-шумни, затова трябва да изберете оптималния за Вас вариант.

10. Как се предотвратява появата на мухъл използвайки влагоуловител?
Влагоуловителят предотвратява появата на мухъл и плесени по два начина. На първо място изсушава стаята, както и повърхността на стените или тъканите, върху които мухъл и плесен неизбежно ще се образува. На второ място, при условие, че влагоуловителят е настроен да поддържа относителна влажност 50% или малко по-ниска, въздухът е прекалено сух, за да се развият спорите на мухъл и плесен.

11. Къде е най-доброто място за поставяне на влагоуловител?
В един идеален вариант влагоуловителят би бил тих и невидим. За съжаление това е невъзможно. Ако трябва да намалите влажността в дома си, най-добрият вариант е да поставите влагоуловител. Това е най-евтиното и компактно решение за цялостен контрол на влагата. Ако използвате преносим влагоуловител в малка до средна стая, перално помещение или спалня, не е особено важно къде го позиционирате. Важното е да не бъде долепен до стена за да може въздухът да циркулира правилно през конзолите му.

12. Какво е непрекъснато отводняване?
Всички портативни влагоуловители имат контейнер за събиране на вода, често наричан резервоар за събиране на извлечената от въздуха вода. Тези контейнери са доста малки, за да се запази общият размер на влагоуловителя и трябва да бъдат изпразнени най-малко веднъж на ден. Тъй като може да не е удобно или невъзможно да изпразвате контейнера ежедневно, почти всички преносими изсушители за домашна употреба са предназначени да позволят на водата да се източи директно. Това е известно като непрекъснат дренаж. В корпуса на изсушителя е изрязан малък отвор, за да се постави маркуч (повечето от нашите агрегати идват с този маркуч в кутията), за да бъдат прикрепени към изсушителя, през който водата може да бъде източена директно в канал. Водата се източва само на гравитационен принцип, така че за ефективно непрекъснато оттичане, устройството за изсушаване е желателно да се повдигне на ниво над пода за да има наклон на маркуча.

Какво е йонизация на въздуха?

Йонизацията на въздуха е процес, подобряващ неговите качества и свойства и подобряващ здравето и доброто самочувствие на хората обитаващи помещения с йонизиран въздух.Йоните биват положително и отрицателно заредение. Доказано е, че отрицателно заредените имат благотворно влияние върху човешкият организъм. Това е особено вярно, що се отнася за централната нервна система, както и за нашият мозък. Отрицателните йони подобряват концентрацията, улесняват отпочиването на мозъка, подобряват съня. Докато положителните йони, допринасят за умората на тялото – както физическа, така и психическа. Концентрацията на положителните йони се повишава в затворените пространства, особено когато не се проветрява.Обезателно всяко помещение трябва да се проветрява и то ежедневно, независимо от жегите. Но това е още едно дребно нещо, което можем да направим за себе си, за да сме по-здрави и с по-добро самочувствие. А това са важни неща в напрегнатото ни ежедневие. 

10 неща, които трябва да знаете за влагата!

1.Вашият дом образува влага и то доста!
Всяко домакинство произвежда влага чрез готвене, миене, къпане или упражнения. Дори дишането образува влага във въздуха. Вашето семейство и домашни любимци носят много литри вода във Вашия дом всеки ден. Влагата също може да навлезе в дома Ви от почвата през мазето или през прозорците, когато навън е много влажно.

2.Твърде високата влажност не е здравословна!
Влажността е важна за здравето ни. За да се чувствате комфортно е необходимо нормално ниво на влажност. Въпреки това твърде много влага във Вашия дом може да причини големи проблеми и дори отрицателно да повлияе на Вашето здраве. Микроорганизмите, които се формират при влажни условия са опасни, тъй като те могат да предизвикат алергии и астматични състояния.

3.Много ниска влажност.
Ниската влажност може от своя страна да има неприятен ефект. Кожата Ви може да се чувства суха, устните Ви да започнат да се свиват и очите Ви да започнат да сърбят. Възпалени очи, затруднено дишане и болезнени синуси са често срещани проблеми, причинени от прекалено сухия въздух. Това е особено вярно през зимата, когато външният въздух е много сух. Климатизираните помещения, включително и офисите са също добре познати “сухи зони”.

4.Буболечките и мухъла обичат влажния Ви дом.
Буболечките се развиват най-добре във влажни условия. Праховите акари особено харесват температури 23-27 градуса по целзий и високи нива на влажност 70-80%. По данни от проучвания популациите на кърлежи спират да растат и започват да изчезват, когато нивата на относителна влажност спадат под 60%. Климатичните инсталации са доказали, че намаляват алергените в домашни условия като понижават температурата и относителната влажност на въздуха. Мухълът обича влажните условия. Когато относителната влажност е по-висока от 80%, мухълът вероятно ще се образува в повече от 50% от времето. Неговите спори е известно, че допринасят за развитието на астма при децата и причиняват алергии.

5.Влагата е номер 1 убиец на електрониката.
Излишната влага може не само да увреди здравето Ви, но и да повреди Вашите вещи. Електрониката е особено податлива на щети от конденз. Влагата може да корозира контактите вътре и да намалите съпротивлението на изолацията, което може да причини късо съединение. При внасянето на електрически уреди от Вашия студен гараж или сутерен се образува влага от температурната промяна. Винаги ги оставяйте да се приспособят към климата в жилището преди да ги включите.

6.Зимата е влажен сезон за домовете.
Въздухът често е студен и сух през зимата. Докато устните, кожата и ноктите Ви страдат поради цялата зимна суша, къщата Ви може да страда от последиците от излишната влага, защото се случват две неща: Зимата е отоплителният сезон. Затваряме прозорците си и намаляваме вентилацията и циркулацията на въздуха в домовете си за да се пазим от студа. В същото време дъждът и снегът могат да увеличат количеството влага влизаща в дома Ви през обширни помещения, мазета и стени. Тъй като по-малко влага излиза от дома Ви, влажността е него може да започне да расте. Друго, което се случва е, че части от Вашия дом, които са в пряк контакт със студения въздух са по-хладни от въздуха вътре. Това например са единични прозорци и стени с ниска изолация. Температурната разлика с топъл, влажен въздух отвътре може да доведе до продължително кондензиране на тези студени повърхности. Цялата тази влажност ще привлече растежа на мухъл и ще причини петна от влага.

7.Вентилацията е от съществено значение.
Особено помещения, които произвеждат много влага като бани, кухни и спални се нуждаят от много вентилация. В някой помещения просто не е възможно енергийно ефективно да се проветрява непрекъснато. За такива помещения има чудесни решения, като например вентилационни клапи за дограма или влагоуловители.

8.Влажността винаги е относителна.
И така, какво точно е “влажност”. Влажността е количество влага или водни пари във въздуха. Толкова просто. Обикновено обаче сте чували термина “относителна влажност”. Защо “относителна”? Тъй като максималното количество вода, което въздухът може да задържа, зависи от температурата на въздуха. Относителна влажностот 100% означава, че въздухът съдържа максималното количество вода, което може да се задържи при конкретната температура. По-топлият въздух може да задържи повече вода отколкото хладният. И така, какво се случва, когато топлият влажен въздух се охлади? По-студеният въздух може да държи по-малко влага и може да “изпусне” част от нея. Това се случва най-лесно, когато топъл влажен въздух влиза в контакт със студена повърхност (например студена бутилка безалкохолно през лятото или прозорци през зимата). Водата, освободена от въздуха по този начин се нарича “конденз”, което може да причини сериозни проблеми във Вашия дом.

9.Идеалното ниво на влажност е 40-60%
Мненията за идеалното ниво на относителна влажност в дома Ви варират до известна степен. Обикновено се смята, че е най-добре да бъде в диапазона от 40-60%. Преминаването извън този обхват за кратък период от време не е вероятно да Ви причини дискомфорт. Негативните ефекти е най-вероятно да възникнат, когато часто от Вашия дом са постоянно изложени на висока влажност.

10.Влажността може да се контролира.
Има много решения, които могат да Ви помогнат да поддържате здравословна влажност и да нямате проблеми с влагата. При проблеми с фасадата на някой стени на Вашия дом е важно да предприемте саниране тъй като подобен проблем е невъзможно да се реши генерално отвътре. След това можете да използвате уред за наблюдение на вътрешния въздух и съответно да се снабдите с влагоуловител или овлажнител на въздух според нуждите на Вашия дом.

Какво представляват термокерамичните бои ThermoShield, SuperShield и ThermoMaxx++

Изключително лесно – Боядисваш и топлоизолираш с ТермоШилд и СуперШилд!

supershield-small

Създава се 3-4 градуса по-висока контактна температура на обработената повърхност, ограничаваща риска от конденз и мухъл. От 8 до 10% намаление на разходите за отопление.

Термопокритията представляват течен дисперсионен разтвор от чиста акрилна смола, около 50% керамични вакуумни микрокапсули и специални добавки. Положени по съответната технология като последен завършващ слой, след изсъхване формират дълготраен декоративен и изолационен слой със следните качества:

– Формира се топла стенна повърхност. В режим на отопление гарантира 3 – 4 оС по-висока температурана стенните и таванни повърхности в помещенията в сравнение с традиционните декоративни материали. Обработените с ТЕРМОКЕРАМИЧНИ ПОКРИТИЯ стени са топли при допир и не създават усещането за хлад в близост до тях (не “теглят”).

– Предотвратява се появата на кондензна влага и мухъл. Повърхностната стенна и таванна температури са близки до температурата на прилежащия въздух, винаги по-високи от температурата на оросяване. Антикондензните и противоплесенни свойства имат траен характер и не намаляват в течение на времето.

– Енергоспестяващ ефект. Малката разлика между температурите на стенната повърхност и прилежащия въздух обуславя ниска плътност на топлинния поток през съответната ограждаща конструкция, вследствие на което топлинните загуби през нея намаляват от 8 до 15%.

– Много добра адхезия към всякакви строителни материали. Покриват с лекота повърхности със сложна форма и конструкции, в т.ч. и от нееднороден материал.

– Добра паропроводимост. Позволяват на ограждащите конструкции да “дишат”.

– Не задържат прах и замърсявания, почистват се лесно с навлажнена мека гъба или кърпа.

– Богата цветова палитра. Възможно оцветяване в желан цвят със стандартни оцветители за латекс, като се препоръчват меките пастелни тонове.

ТЕРМОШИЛД е първото термокерамично покритие с универсално приложение, създадено в САЩ от екип, включващ специалисти на НАСА.

ТЕРМОШИЛД притежава високи топлоизолационни качества благодарение на уникалния изолационен агент, влизащ в състава му – керамичните вакуумни микрокапсули. Първоначално предназначени за изработка на керамичните плочки, формиращи топлинния щит на космическите совалки, керамичните микрокапсули се оказват изключително подходящи за създаване на нова генерация терморефлективни изолации – термокерамичните покрития.

ТЕРМОШИЛД се нанася подобно на боя и формира изолационен слой с дебелина 0.3 – 0.5 мм, съдържащ около 50% керамичните вакуумни микрокапсули.

ТЕРМОШИЛД е вече 10 години на българския пазар. С най-голяма популярност се ползва продуктът ТЕРМОШИЛД Интериор (за вътрешно нанасяне).

При ТЕРМОШИЛД Интериор се наблюдава силно изразен ефект на „Топла повърхност“, благодарение на който се постига както намаление на топлинните загуби, така и надеждна защита от конденз и мухъл.

Немската фирма ТЕРМОМАКС е първата извън САЩ, получила одобрение за работа с керамични вакуумни капсули и първа предложила на европейския пазар фамилия оригинални термокерамични покрития. Качествата на покритията от фамилията ТермоМакс са напълно равностойни, а в отделни случаи превъзхождат американските аналози.

Какво представляват влагоуловителите?

Обезвлажнителят е електроуред, чието основно предназначение е бързо отнемане на влагата от помещения.

Уредът поддържа полезен за здравето микроклимат и предотвратява кондензиране на влага по прозорци, тавани, стени и подови повърхности. Предпазва от мухъл и плесени. Не допуска овлажняване на дрехи и кожени изделия.

Обезвлажнителят е лесен за употреба и се отличава с:

 • Бързо отнемане на влагата;
 • Малък размер, компактност и приятна външност;
 • Нисък разход на енергия от 220W;
 • Тих режим на работа;
 • Регулиране на желаната влажност;
 • Автоматично включване и изключване;
 • Лесно и бързо преместване – с дръжка и колелца;
 • Резервоар, в който се събира отнетата вода.

Подходящо приложение на уреда е в закрити помещения, където има висока влажност и кондензация на вода:

 • Жилища;
 • Офиси;
 • Складови помещения;
 • Лекарски кабинети;
 • Аптеки;
 • Помещения със закрити водни обеми;
 • Фризьорски и козметични салони;
 • Библиотеки;
 • Помещения за спорт и фитнес;
 • Гаражи;
 • Тавански помещения;
 • Мазета;
 • Килери;
 • Хранилища.

Моделите са с различен капацитет на отнемане от 0,6 до 20 литра вода на денонощие.

Пояснение: Други наименования на обезвлажнителите са влагоуловители, изсушители, осушители, влагоабсорбатори.

Знаете ли всичко за влажността?

Относителната влажност е характеристика на окръжаващия ни въздух, на която в повечето случаи не обръщаме особено внимание. Тя обаче съществува и се сещаме за нея, когато започне да ни създава проблеми.

Най-често се сблъскваме с видимите последствия от високото ѝ ниво в закрити помещения, където живеем или работим. Кондензирала влага по прозорци, стени, тавани – влажни подови настилки, влажни дрехи… Или по-тежките ситуации с появата на черна плесен, мухъл.

Защо става всичко това? Защото нивото на относителна влажност в закрити помещения почти винаги е над нивото, съответстващо на температурата в помещението. При наличие на висока влажност, микроклиматът в затворен обем способства за развитието на плесени, мухъл, бактерии и вируси, дори гниене на мебели, дървени настилки, повреди по дрехи от кожа и естествени материи.

Обикновено, обаче, не се замисляме за борба със самата влага, а се насочваме към борба с последствията и́. Купуваме химически препарати, употребата на които прави микроклимата още по вреден за здравето, или се насочваме към скъпи синтетични мазилки и покрития със съмнителни качества… А, решението на проблема е в регулиране на самата влажност и отнемането на излишната част от нея.

Но как да се освободим от излишната влага, без това да изисква допълнителни ремонти, без да е необходимо да си създаваме дискомфорт с чести проветрявания особено през студените месеци, без свързания с това допълнителен разход на топло- и електроенергия?

Има решение на проблемите. И едно толкова необходимо и лесно за употреба изделие вече присъства на нашия пазар.

Обезвлажнителят е уред, чието основно предназначение е да отнема излишната влага в закрити помещения до нива, които не само са най-полезни и приятни за човека, но и които предотвратяват кондензиране на влага по повърхности и дрехи, появата и развитието на плесени, мухъл, бактерии и вируси.

Принципът му на действие не е сложен. След включване в контактната мрежа и пускане в действие, обезвлажнителят засмуква въздух от помещението, който преминава през аспиратор и се изпуска обратно в помещението обезвлажнен. Влагата, която се е съдържала във въздуха кондензира върху хладилна решетка, намираща се в аспиратора и се събира в резервоар. Единственото обслужване, което уредът изисква, е изхвърлянето на събраната вода при напълване на резервоара и периодично почистване на въздушния филтър. За всичко останало се грижи интелигентното управление, вградено в уреда. Той автоматично се изключва при достигане на необходимата влажност и отново включва при надхвърлянето ѝ. Сигнализира, когато е пълен резервоарът и когато, в случаите на по-ниски температури, е необходимо да се саморазмрази. Уредът е изключително икономичен – консумираната мощност по време на работа не надхвърля тази на един полилей. Освен това работи тихо и не смущава обичайните ни ежедневни дейности, дори съня ни. Малък и компактен, лесен за преместване от място на място – въоръжени с него ние сме решили проблемите си с влагата.

Пояснение: Други наименования на обезвлажнителите са влагоуловители, изсушители, осушители, влагоабсорбатори.

 

към начало