Помощ! Плесен вкъщи! Има ли решение ?

Плесените са естествена част от живата природа. Техни спори са навсякъде около нас, включително и у дома. Обикновено те са безобидни. Когато обаче тяхната концентрация надхвърли определена стойност, може да се стигне до здравословни проблеми за обитателите.

За да се развиват, плесените се нуждаят от много влага.

Източници на влага в жилището са:
1. Директен приток на влага през повредени покриви, пукнатини в стените, мокри мазилки и стени след ремонти или ново строителство, дефекти във водоотводните системи и др.
2. Недостатъчно отвеждане на излишната влага от жилищата чрез направилно отопление и проветрение, образуване на конденз по студени стени и прозорци, вследствие на топлинни мостове поради неправилно полагане на изолация и монтаж на дограма.

Много често обитателите на жилища сами допринасят за повишената опасност от поява на плесени, когато след пране, къпане, отглеждане на стайни растения се повишава влажността на въздуха и едновременно с това поради енергоспестяващи мероприятия се повишава изолацията на жилищата. Влажността на въздуха у дома не трябва да надвишава за продължително време 65-70% , а непосредствено покрай стените – 80%.

Възникващата в жилището влага трябва да се изведе навън чрез засилено проветряване или чрез професионални влагоуловители, които може да откриете в нашия сайт www.vlaga.bg

 

към начало