Често задавани въпроси за влагоуловителите

1. Какво прави изсушителят (влагоуловител)?
Изсушителят премахва водата от въздуха във Вашия дом, докато относителната влажност се намали до нивото, което предпочитате. След като достигне това ниво, един добър изсушител трябва автоматично да поддържа това удобно за Вас ниво без да е необходимо да следите този процес.

2. Какво е относителна влажност?
Относителна влажностот 100% означава, че въздухът съдържа максималното количество вода, което може да се задържи при конкретната температура. По-топлият въздух може да задържи повече вода отколкото хладният. И така, какво се случва, когато топлият влажен въздух се охлади? По-студеният въздух може да държи по-малко влага и може да “изпусне” част от нея. Това се случва най-лесно, когато топъл влажен въздух влиза в контакт със студена повърхност (например студена бутилка безалкохолно през лятото или прозорци през зимата). Водата, освободена от въздуха по този начин се нарича “конденз”, което може да причини сериозни проблеми във Вашия дом.

3. От къде идва влагата?
Във въздуха винаги има вода, вътре и извън дома Ви. Количеството на тази вода варира и се увеличава с много рутинни ежедневни дейности като готвене, чистене, душ, дишане. Различни съдове за вода, аквариуми, цветя също допринасят за увеличаването на това ниво.

4. Каква е идеалната влажност за Вашия дом?
Обикновено относителна влажност от 50% е удобна за Вашия дом. Това ще защити Вашия дом и вещи, ще предотврати появата на мухъл и ще стопира популацията от прахообразни акари. Няма реална нужда да се намали влажността под 45-50%. За да направите това, просто ще изразходите повече енергия, а и няма да бъде полезно за Вас.

5. Как точно работи влагоуловителят?
Повечето влагоуловители работят, като изтеглят въздух от помещението. Въздухът преминава през система с фреон и се охлажда до много ниска температура. Те са известни като охлаждащи влагоуловители. Водната пара се кондензира на студената повърхност и водата капе в контейнер за събиране на вода или се отвежда в канал посредством тръбичка.

6. Колко време отнема за да се контролира ефективно влагата в дадено помещение?
Ако влагоуловителят, който изберете е достатъчно голям за обекта, в който ще работи и няма други специфични влажни проблеми, тогава влагоуловителят обикновено намалява влажността до избраното ниво в рамките на няколко дни до седмица. Този период от време е различен ако стаята е била наводнена. В този случай ще са необходими повече дни или комбинация от няколко влагоуловителя или професионален за по-мощно влагоизсушаване.

7. Колко вода премахва влагоуловителят?
Отговорът на това зависи от три конкретни фактора. Характеристиките на влагоуловителя, температурата в помещението и относителната влажност на въздуха в тази стая. 12-литровият влагоуловител не винаги премахва 12 литра за един 24 часов период. След като относителната влажност на въздуха е намалена до избраното от Вас ниво, влагоуловителят трябва да функционира периодично, за да поддържа това ниво, така че количеството вода, събрано в контейнера ще става все по-малко.
Като общо правило, може да се наложи да изпразните контейнера на влагоуловителя на интервали, вариращи от веднъж на всеки два дни до два пъти на ден, в зависимост от условията. Само при изключителни обстоятелства правилно избран влагоуловител трябва да се изпразва по-често от това, освен ако не сте го поставили за първи път в много влажна стая. За максимални резултати е необходимо помщението да е много топло за да успее влагоуловителят да събере най-много вода. При много ниски температури няма да постигнете добри резултати.

8. Мога ли да използвам водата, която се събира в контейнера на влагоуловителите ?
Водата, събрана в контейнера, се нарича кондензат. Можете да я използвате само за да поливате растенията! Тя не трябва да се пие от хора или животни, тъй като може да съдържа вещества, които биха могли да разболеят Вас или вашите домашни любимци.

9. Откъде знам от колко голям влагоуловител имам нужда?
Основно е важно, колко голяма е стаята, в която ще се постави. Но като цяло ще откриете, че повечето влагоуловители на нашия сайт vlaga.bg са класифицирани според квадратура/кубатура, за да улеснят избора Ви. В общи линии винаги бихме Ви препоръчали ако имате някакви съмнения, купете влагоуловител, чийто размер е по-голям, отколкото може да Ви се наложи да използвате. По-големите влагоуловители изваждат повече вода, работят в продължение на по-малко часове в дадено пространствo и по този начин пестите електроенергия. Енергоспестяването почти със сигурност ще бъде по-голямо от разликата в покупната цена. Разбира се по-мощните модели е вероятно да бъдат и по-шумни, затова трябва да изберете оптималния за Вас вариант.

10. Как се предотвратява появата на мухъл използвайки влагоуловител?
Влагоуловителят предотвратява появата на мухъл и плесени по два начина. На първо място изсушава стаята, както и повърхността на стените или тъканите, върху които мухъл и плесен неизбежно ще се образува. На второ място, при условие, че влагоуловителят е настроен да поддържа относителна влажност 50% или малко по-ниска, въздухът е прекалено сух, за да се развият спорите на мухъл и плесен.

11. Къде е най-доброто място за поставяне на влагоуловител?
В един идеален вариант влагоуловителят би бил тих и невидим. За съжаление това е невъзможно. Ако трябва да намалите влажността в дома си, най-добрият вариант е да поставите влагоуловител. Това е най-евтиното и компактно решение за цялостен контрол на влагата. Ако използвате преносим влагоуловител в малка до средна стая, перално помещение или спалня, не е особено важно къде го позиционирате. Важното е да не бъде долепен до стена за да може въздухът да циркулира правилно през конзолите му.

12. Какво е непрекъснато отводняване?
Всички портативни влагоуловители имат контейнер за събиране на вода, често наричан резервоар за събиране на извлечената от въздуха вода. Тези контейнери са доста малки, за да се запази общият размер на влагоуловителя и трябва да бъдат изпразнени най-малко веднъж на ден. Тъй като може да не е удобно или невъзможно да изпразвате контейнера ежедневно, почти всички преносими изсушители за домашна употреба са предназначени да позволят на водата да се източи директно. Това е известно като непрекъснат дренаж. В корпуса на изсушителя е изрязан малък отвор, за да се постави маркуч (повечето от нашите агрегати идват с този маркуч в кутията), за да бъдат прикрепени към изсушителя, през който водата може да бъде източена директно в канал. Водата се източва само на гравитационен принцип, така че за ефективно непрекъснато оттичане, устройството за изсушаване е желателно да се повдигне на ниво над пода за да има наклон на маркуча.

 

към начало