10 неща, които трябва да знаете за влагата!

1.Вашият дом образува влага и то доста!
Всяко домакинство произвежда влага чрез готвене, миене, къпане или упражнения. Дори дишането образува влага във въздуха. Вашето семейство и домашни любимци носят много литри вода във Вашия дом всеки ден. Влагата също може да навлезе в дома Ви от почвата през мазето или през прозорците, когато навън е много влажно.

2.Твърде високата влажност не е здравословна!
Влажността е важна за здравето ни. За да се чувствате комфортно е необходимо нормално ниво на влажност. Въпреки това твърде много влага във Вашия дом може да причини големи проблеми и дори отрицателно да повлияе на Вашето здраве. Микроорганизмите, които се формират при влажни условия са опасни, тъй като те могат да предизвикат алергии и астматични състояния.

3.Много ниска влажност.
Ниската влажност може от своя страна да има неприятен ефект. Кожата Ви може да се чувства суха, устните Ви да започнат да се свиват и очите Ви да започнат да сърбят. Възпалени очи, затруднено дишане и болезнени синуси са често срещани проблеми, причинени от прекалено сухия въздух. Това е особено вярно през зимата, когато външният въздух е много сух. Климатизираните помещения, включително и офисите са също добре познати “сухи зони”.

4.Буболечките и мухъла обичат влажния Ви дом.
Буболечките се развиват най-добре във влажни условия. Праховите акари особено харесват температури 23-27 градуса по целзий и високи нива на влажност 70-80%. По данни от проучвания популациите на кърлежи спират да растат и започват да изчезват, когато нивата на относителна влажност спадат под 60%. Климатичните инсталации са доказали, че намаляват алергените в домашни условия като понижават температурата и относителната влажност на въздуха. Мухълът обича влажните условия. Когато относителната влажност е по-висока от 80%, мухълът вероятно ще се образува в повече от 50% от времето. Неговите спори е известно, че допринасят за развитието на астма при децата и причиняват алергии.

5.Влагата е номер 1 убиец на електрониката.
Излишната влага може не само да увреди здравето Ви, но и да повреди Вашите вещи. Електрониката е особено податлива на щети от конденз. Влагата може да корозира контактите вътре и да намалите съпротивлението на изолацията, което може да причини късо съединение. При внасянето на електрически уреди от Вашия студен гараж или сутерен се образува влага от температурната промяна. Винаги ги оставяйте да се приспособят към климата в жилището преди да ги включите.

6.Зимата е влажен сезон за домовете.
Въздухът често е студен и сух през зимата. Докато устните, кожата и ноктите Ви страдат поради цялата зимна суша, къщата Ви може да страда от последиците от излишната влага, защото се случват две неща: Зимата е отоплителният сезон. Затваряме прозорците си и намаляваме вентилацията и циркулацията на въздуха в домовете си за да се пазим от студа. В същото време дъждът и снегът могат да увеличат количеството влага влизаща в дома Ви през обширни помещения, мазета и стени. Тъй като по-малко влага излиза от дома Ви, влажността е него може да започне да расте. Друго, което се случва е, че части от Вашия дом, които са в пряк контакт със студения въздух са по-хладни от въздуха вътре. Това например са единични прозорци и стени с ниска изолация. Температурната разлика с топъл, влажен въздух отвътре може да доведе до продължително кондензиране на тези студени повърхности. Цялата тази влажност ще привлече растежа на мухъл и ще причини петна от влага.

7.Вентилацията е от съществено значение.
Особено помещения, които произвеждат много влага като бани, кухни и спални се нуждаят от много вентилация. В някои помещения просто не е възможно енергийно ефективно да се проветрява непрекъснато. За такива помещения има чудесни решения, като например вентилационни клапи за дограма или влагоуловители.

8.Влажността винаги е относителна.
И така, какво точно е “влажност”. Влажността е количество влага или водни пари във въздуха. Толкова просто. Обикновено обаче сте чували термина “относителна влажност”. Защо “относителна”? Тъй като максималното количество вода, което въздухът може да задържа, зависи от температурата на въздуха. Относителна влажностот 100% означава, че въздухът съдържа максималното количество вода, което може да се задържи при конкретната температура. По-топлият въздух може да задържи повече вода отколкото хладният. И така, какво се случва, когато топлият влажен въздух се охлади? По-студеният въздух може да държи по-малко влага и може да “изпусне” част от нея. Това се случва най-лесно, когато топъл влажен въздух влиза в контакт със студена повърхност (например студена бутилка безалкохолно през лятото или прозорци през зимата). Водата, освободена от въздуха по този начин се нарича “конденз”, което може да причини сериозни проблеми във Вашия дом.

9.Идеалното ниво на влажност е 40-60%
Мненията за идеалното ниво на относителна влажност в дома Ви варират до известна степен. Обикновено се смята, че е най-добре да бъде в диапазона от 40-60%. Преминаването извън този обхват за кратък период от време не е вероятно да Ви причини дискомфорт. Негативните ефекти е най-вероятно да възникнат, когато часто от Вашия дом са постоянно изложени на висока влажност.

10.Влажността може да се контролира.
Има много решения, които могат да Ви помогнат да поддържате здравословна влажност и да нямате проблеми с влагата. При проблеми с фасадата на някои стени на Вашия дом е важно да предприемте саниране тъй като подобен проблем е невъзможно да се реши генерално отвътре. След това можете да използвате уред за наблюдение на вътрешния въздух и съответно да се снабдите с влагоуловител или овлажнител на въздух според нуждите на Вашия дом.

 

към начало